Stipendiater

Stiftelsen syftar till att årligen dela ut medel för att uppmuntra och stödja personer och organisationer inom Hammarby IF och den stora Hammarbyfamiljen.

Oktober 2015: Hammarby Damfotboll uppmärksammas.

Emelie Ekman är tredjemålvakt i Hammarby Damfotbolls A-lag – men det är inte därför hon nu får ett stipendium ur Stiftelsen Pelle Lindberghs Minne.

Emelie får det för att hon är så mycket mer. I dagens tider är det viktigt att vara ett gott föredöme och detta stämmer in på Emelie. Hon vet vad det vill säga att kämpa hårt, att vara med i motgång, att sitta på bänken och att plötsligt kastats in i hetluften.

I Hammarby har Emelie Ekman spelat i nio år sedan hon som 15-åring värvades från Huddinge IK till talanglaget. Hon har varit med om att vinna och förlora och redan tidigare än denna höst om att åka ur damallsvenskan.

Den gången valde Emelie som enda spelare att stanna i sitt älskade Hammarby och hon var därmed med om att lägga grunden till det lag som senare tog sig tillbaka till damallsvenskan 2015.

Emelie har engagerat sig som målvaktstränare i flicklagen, och hon har skrivit för hemsidan samtidigt som hon varit förstemålvakt i talanglaget och suttit på bänken i allsvenskan.

Under tre år hade hon hand om sommarfotbollsskolan och en sportscamp (en lägervecka för tjejer som behöver extra omtanke då de kommer från svåra hemförhållanden).

Just nu går Emelie sitt femte och sista år på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), där hon studerar till civilingenjör. I år spelade hon under försäsongen med A-laget men studerade sedan utomlands mars-augusti.

Den alltid glada och positiva Emelie hjälper gärna vaktmästaren på Kanalplan med att sladda planen, fixa avloppet eller byta toapapper. Hon ger också gärna en kram om någon skulle behöva det eller pratar bort en stund.

I själ och hjärta en riktig hammarbajare!

Februari 2015: Jack Persson får stipendiet på Bajenkvällen.

Jack Persson har jobbat ideellt i Hammarbys ishockey sedan 1979. Han har varit matchfunktionär, måldomare och speaker. Han har varit supporterordförande, lagledare och var en av initiativtagarna till nystarten efter konkursen 2008. I Bajen Fans Hockey var han med redan från första mötet. Idag, sju år senare, är han Hammarby Hockeys vice ordförande.

Det är på gubbar som Jack Persson vår förening vilar. Tack och grattis och ”Bamsing – stångkorv!” på dig, Jack!

 

Oktober 2014: Två nya stipendiater från Hammarby Friidrott!

Två nya stipendiater kommer från Hammarby Friidrott, en av vår förenings mest framgångrika sektioner med mängder VM-, EM- och SM-medaljer på senare år. Dessutom är man arrangör av Midnattsloppet, ett fantastiskt evenemang som tiotusentals personer springer varje år.

Marina Janhunen får Pelle Lindberghs Minnes stipendium som en mycket lovande ung friidrottare. Hon är 16 år och aktiv på alla distanser från sprint till 1500 m hinder, plus korta och långa häcken. Marina är seriös och en som alltid ställer upp i alla sammanhang. Vi ser henne som en god representant för Hammarby IF Friidrott och våra värderingar.

Peter Wikström får Pelle Lindberghs Minnes stipendium som en mycket uppskattad ledare i Hammarby IF Friidrott. Peter får priset för sitt stora engagemang, sitt sätt att bära föreningens ungdomsverksamhet och sitt sätt att inspirera och vara en stor förebild för aktiva och ledare inom föreningen.

Oktober 2014: Styrelsen uppmärksammar tifo-grupperna!

Styrelsen i stiftelsen vill uppmärksamma den fantastiska läktargrafik vi fått nöjet att uppleva på matcher i vår hemmaborg under året 2014. Hammarby Ultras gjorde en otroligt snyggt OH-flagga med Hammarby IF:s grundare Axel Robert Schöntal och Carl Julius Sundholm på årets hemmapremiär mot Degerfors den 14 april. Ett lika otroligt konstverk visades oss av Ultra Boys på deras 15 årsdag i matchen mot Sirius den 28 september.

Detta uppskattas av all publik, även internationellt, och vi vill dela ut ett stipendium som delas mellan Hammarby Ultras och Ultra Boys för att stödja deras seriösa tifoarbete.

Mottagare av priset är Daniel Lundgren från Hammarby Ultras och Markus Ljungman från Ultra Boys.

Januari 2014: Två nya stipendiater från Hammarby Handboll utsedda!

Styrelsen har utsett två nya stipendiater, denna gång från handbollen. Bebben och Martin mottar sina diplom och stipendier på Bajenkvällen den 31 januari 2014.

Lars ”Bebben” Bjerén får Pelle Lindberghs Minnes stipendium för sitt eminenta arbete som materialansvarig för handbollskillarnas elitserielag. Han blev värvad till Hammarby år 2006 från Polisens damer. Han arbetar ideellt omkring trettio timmar i veckan och är för det mesta i Eriksdalshallen från förmiddag till kvällen har tagit över.

Några av spelarna säger om Bebben: ”Världens snällare”, ”Vårt lags själ”, ”Vår hjälte, utan honom skulle vi inte klara oss”, ”En av våra viktigaste spelare som alltid finns där och är på gott humör”, ”Kommer alltid först och går sist”, ”Den viktigaste gubben i hela laget”. Lovorden är många och Bebbens betydelse för laget är svårt att överskatta. 

Bebben hämtar sin motivation från det goda kamratskapet i gruppen av ledare och spelare, och njuter av den spänning som handbollen så ofta bjuder på. Han tycker att det är ett riktigt bra gäng, och att grabbarna är bra på att visa sin uppskattning för allt det viktiga som han gör. Jublet i omklädningsrummet när det blev klart att Bebben skulle få stipendiet var öronbedövande och höll i sej länge!

 

Martin Sunnerstam, 17 år, är en framgångsrik målvakt i Hammarby handbolls juniorlag. Han kom till Hammarby för sex år sedan ivrigt påhejad av en inbiten Hammarbyfamilj. Anledningen till att han hamnade mellan stolparna var att han var lite för lat i början av sin idrottskarriär och något ovillig att springa.  Redan första veckan i tidig ålder hamnade inom målgårdslinjen och han har fortsatt att trivas förträffligt där. Numera är han vältränad och gillar rollen som en ansvarsfull, viktig målvakt i gruppen med duktiga handbollskillar.  

Martin stoltaste merit hittills är när han vann SM för B-pojkar för några år sedan, och han spelade en avgörande roll när Hammarby Handbolls juniorlag för några veckor sedan tog sig till årets finalslutspel genom tunga segrar mot bland annat Lugi och Kroppskultur.

Han har gjort debut i elitserien och har som mål att utvecklas och snarast etablera sej som elitseriemålvakt. Ett långsiktigt mål hägrar om att få ge sej ut i Europa och mota bollar.

Martin Sunnerstam får Pelle Lindberghs Minnes stipendium för sin oerhört seriösa inställning till sin idrott, sin målmedvetenhet med att ständigt utvecklas och bli bättre. Han är genom detta en fantastisk ambassadör för både Hammarby Handboll och Hammarby.

 

November 2013: Två nya stipendiater från Hammarby Fotboll utsedda.

Styrelsen har nu släppt namnen på de två stipendiater som mottar sina diplom och stipendier på lördag 2 november.

Den ena är Bilal Ali Mohammed, född 2001, som spelar i Hammarby P01. Han har får sitt stipendium med följande motivering: Bilal är en spelare som besitter de kunskaper som framtidens fotbollsspelare måste ha: teknik i fart! Bilal var nyligen med ett år äldre spelare och vann S:t Erikscupen med Hammarby P00, dessutom mot AIK i finalen. Annars ingår Bilal i P01 Akademi där han bara inte är en tongivande spelare utan också en god lagkamrat. Bilal kan bli precis så bra som han själv vill.

Tony Wågensand är stiftelsens andra stipendiat och motiveringen lyder: Tony är en långvägare och har varit Hammarbys P98:or trogen sedan de började spela fotboll i klubben. Medmänniska i alla lägen, ställer alltid upp och hämtar lämnar, kommer alltid i tid, håller kontakt med skadade spelare, peppar men är stenhård om någon uppför sig illa. Förutom allt detta gör han ett ovärderligt ”old fashion” arbete ute på fältet, en grym föreningsmänniska som vikt de senaste 10 – 12 åren för ”grabbarna” som han kallar hela 98-kullen.

Vi är stolta över att kunna ge Bilal och Tony denna uppmärksamhet som de verkligen förtjänar. Stipendiet är på 5.000 kr. Grattis till er båda!

 

Januari 2013: Det två första stipendiaterna i Pelle Lindberghs Minne blir:

Monica Willberg och Benjamin ”Bemma” Thorén. Stort grattis till er båda!

Motivering Monica:
MONICA WILLBERG får Pelle Lindberghs Minnes stipendium för att hon under många år varit ishockeyns ”extramamma”.
Monica kom från fotbollsläktaren till Hammarby Hockey under de sista jobbiga säsongerna. Efter konkursen var hon en av de första som hoppade på projektet Bajen Fans Hockey, Hon var en av de ursprungliga eldsjälarna och hon blev omedelbart den självklara kassören i styrelsen.
Hon har samlat in pengar via lotterier. Hon har skött kaffebryggaren i omklädningsrummet, hon har fixat yoghurt och juice, bullar och mackor med pålägg till spelarna – ja, till och med såna med köttbullar och rödbetssallad.
Hon höll ordning på utrustningen, hon tvättade tröjor, hon gick kurs för att lära sig slipa skridskor och under en längre tid upplät hon delar av sin lägenhet till förråd för mysig hockeyutrustning.
Allt detta gjorde Monica Willberg av kärlek till sitt Hammarby – utan någon annan belöning än en kram av alla spelare och ledare. Det är med stor glädje Pelle Lindberghs Minne utser Monica Willberg till en av de första stipendiaterna.

Motivering Benjamin:
BENJAMIN THORÉN är mannen bakom webplatsen hifhistoria.se. En webplats som dokumenterar hela Hammarby IF:s långa historia. Där kan du se vad som hänt i föreningen redovisat per år istället för per idrott.
Då undertecknad tillhör dem som ser Hammarby som en förening, och inte en fotbolls-, bandy- eller hockeyklubb med lite sidoaktiviteter, så kommer sajten inte att byggas upp idrott för idrott, utan kronologiskt. Man ska kunna läsa om ”Nacka”, ”Plutten” och Ingvar Ericsson på samma sida.” (Benjamins egna ord från hifhistoria.se)
Det är ett stort, viktigt och fantastiskt arbete som Benjamin har lagt ner och som vi hammarbyare är tacksamma för. Benjamin har drivit sidan under ett par år men har samlat historia längre än så. Det är med stor glädje Pelle Lindberghs Minne utser ”Bemma” till en av de första stipendiaterna.

Första utdelning sker i samband med Bajen-kvällen på Hovet den 2 februari 2013 i pausen mellan 2:a och 3:e periden. Prisutdelare blir Bruno Ohlzon och Tommy Boustedt.